lunes, 22 de agosto de 2016

DUES PLANTES AQUÀTIQUES AL PALLARS

Tercera setmana d'agost del 2016

Passem cinc dies al Pallars Sobirà. Visitem pobles de muntanya, molts d'ells reconvertits en residencies estivals de gent benestant, altres de més amagats i autèntics que encara conserven el seu esperit rural, admirem interessants temples romànics (Isil, Son del Pi, Escalarre, Sorpe, Surp, València d'Àneu, etc.) i caminem per la muntanya. Mal moment, tanmateix, per gaudir de la botànica aquest estiu tan sec, prats i pastures se'ns apareixen engroguits i recremats arreu, inclús en valls frondoses i en rasos ben alts com passa a Bonabé, aigües amunt de la Noguera Pallaresa. Com ens han dit ja diverses vegades, no és tant  la manca de pluges, que de pluges hi ha hagut, tímides tempestes de tarda, com el vent escalfat que ha rostit tota la vegetació herbàcia de gairebé tot el país, Pirineus inclosos. Només la que es troba a la vora de l'aigua sembla salvar-se. A la cua de l'embassament de la Torrassa, espai protegit, prenem un sender ben marcat que ressegueix la riba del llac. El bosc de ribera se'ns presenta formidable i esponerós: Alnus glutinosa, Ulmus minor, Fraxinus excelsior, Coryllus avellana, Salix alba, Salix purpurea, una important concentració de Viburnum opulus, mostrant els seus fruits vermells, Epilobium hirsutum, el medicinal llúpol Humulus lupulus, l'abundantíssima salicària Lythrum salicaria, l'aromàtica Agrimonia procera, les robustes angèliques Angelica sylvestrisGaleopsis tetrahit, les bogues Typha latifoliaRubus caesius, Galium palustre, Solanum dulcamara, Pulcaria dysenterica, Filipendula ulmaria, Saponaria officinalisMentha longifolia i un llarg etc. Però en destaquem una planta aquàtica que no esperàvem i que a Catalunya té una distribució molt reduïda. La trobem majoritàriament submergida, però amb algunes tiges erectes, surant sobre les aigües quietes, és l'interessant Hippuris vulgaris.

Per sobre del bonic poblet de Son del Pi, a la perifèria del parc d'Aigües Tortes, els prats i pastures que set anys enrere vàrem trobar tan vius i florits durant aquella memorable prospecció amb l'amic RR, els veiem ara força pansits. Un cop més és a la vora o dins l'aigua on es mantenen les floracions i l'herba tendra. En una mollera i a les poques bassetes que conserven aigua, de camí al Pla de la Font, observem encara una bona florida: Succisa pratensis, l'abundant Parnassia palustris, Potentilla erecta, Eriophorum angustifolium, Swertia perennis, Carex nigra, i ara sí, emergint de dins l'aigua, l'esperada joia, una planta aquàtica molt i molt rara, Utricularia australis, de la qual en trobem només tres exemplars florits.

I finalment un tercer indret on l'aigua és ben present, la mollera de la Peulla, prop del Port de la Bonaigua: Aquí una planta insectívora és força comuna, la dròsera Drosera rotundifolia, reposant en atapeïts grups sobre el llit tou de la molsa Sphagnum, esperant la visita d'un insecte imprudent per capturar-lo. Altres plantes que observem són, a part de les ja citades, Pedicularis sylvatica, Cirisum palustre, Selinum pyrenaicum, Narthecium ossifragum, Selaginella selaginoides, Vaccinium uliginosum, Calluna vulgaris i Saxifraga aizoides, entre d'altres. A destacar, vora el rierol, un riu Bonaigua embrionari, les mates ufanoses d'una falguera molt especial, Blechnum spicant.


Agrimonia procera

Galeopsis tetrahit

Filipendula ulmaria

Hippuris vulgaris

Hippuris vulgaris i una feble pluja

Viburnum opulus


Salicàries i bogues a la Torrassa

Utricularia australis

Parnassia palustris

Drosera rotundifolia



Selaginella selaginoides

Blechnum spicant


No hay comentarios:

Publicar un comentario